diumenge, 17 de desembre de 2017

Hanukkà 2017 a Barcelona

Celebració familiar de Hanukkà, el 1953


Per iniciativa de Jabad Lubavitch i organitzat per l'Ajuntament de Barcelona, el dia 19 de desembre de 2017 es farà l'encesa pública de la vuitena espelma de la festa de Hanukkà 5778 (2017) a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, a les 18h.

Hi col·laboren, entre d'altres, les comunitats jueves de Barcelona: CIB, ATID i Bet Shalom; Mozaika; KKL JNF; Fundació Baruch Spiniza; Festival de Cinema Jueu de Barcelona; WIZO; i l'escola Hatikva.




Hanukkà és la Festa de la Llums en la tradició jueva. Comença el dia 25 del mes de Kislev (en el 2017 comença la nit del 12 de desembre, i acaba el 2 de Tevet, 20 de desembre), en què s'encenen les vuit espelmes de la hanukkià (canelobre de nou braços, una cada dia, per celebrar la recuperació i purificació del Temple de Jerusalem, l'any 164 aec.

Històricament, la festivitat commemora la victòria dels macabeus dirigits per Judes Macabeu i els seus germans sobre Antíoc IV Epífanes (segle II aec), rei que volia hel·lenitzar els costums, la litúrgia i les creences jueves. Quan es va voler restablir el Temple de Jerusalem després de la victòria només restava la quantitat mínima d'oli per mantenir encesa la menorà del temple durant un dia, però miraculosament el canelobre es va mantenir encès vuit dies, tal com explica el Talmud de Babilònia (Shab 21b).

El ritual estableix l'encesa d'una espelma cada dia amb el xamaix, l'espelma inicial que ocupa el novè braç suplementari. A la sinagoga s'acompanya el ritual amb la lectura de la Torà (Pentateuc) durant els vuit dies. A l'hora dels àpats són típics les sufganiot i els sfenj (al Magrib), bunyols dolços, o els lackes, coques de patata fregides. La celebració té una especial importància festiva per als nens.

Com totes les festivitats del solstici d'hivern (vegeu La llum del solstici d'hivern: Hanukkà, Nadal i l'arbre), la celebració té un origen agrícola, que en el cas de Kanukkà està relacionat amb el final de la collita i el premsat de les olives per a la fabricació d'oli.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada