dilluns, 18 de gener del 2016

Seminari "Els jueus catalans, d’ahir i d’avui", a càrrec de Manuel Forcano

Hagadà Daurada, Barcelona, 1320. Miriam i les hebrees festegen haver creuat el Mar Roig


L'Institut d'Humanitats del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) presenta el seminari "Els jueus catalans, d’ahir i d’avui", a càrrec de Manuel Forcano, que s'impartirà del 20 de gener al 10 de febrer de 2016, en quatre sessions, de 19 a 20:30h.

Catalunya va ser un país de jueus. Arribats d’antic al territori que després seria el nostre, els jueus hi establiren comunitats que havien de perdurar, oficialment, fins al 1492, any del fatídic decret d’expulsió dels Reis Catòlics. Dels seus llargs quinze segles de presència a Catalunya, emergiren figures eminents en àmbits com la filosofia, les ciències, la gramàtica, la literatura, la càbala i la teologia jueves, primeres espases en la història intel·lectual i religiosa del judaisme medieval europeu i mediterrani, i malauradament molt poc conegudes a casa nostra.

En quatre sessions recorrerem una trajectòria històrica plegada de discriminacions, humiliacions, persecucions i avalots, però també repassarem la intimitat i la quotidianitat dels nombrosos calls catalans medievals i el seu valuós llegat cultural, així com les modernes comunitats jueves existents avui a Catalunya formades per jueus arribats d’arreu des de principis del segle XX.

20.01.16 L'arribada i assentament

27.01.16 Tocar el cel (s. XII-XIII)

03.02.16 Patir l'infern (s. XIV-XV)

10.02.16 Els nous jueus catalans


Inscripcions

Institut d'Humanitats
cursos@cccb.org
934 122 174

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada