dimecres, 25 de febrer del 2015

Jornades BCN Hagadàs



Jornades BCN Hagadàs: història, narratiga i llegat artístic, 24 i 25 de març de 2015, organitzades pel Museu d'Història de la Ciutat amb motiu de l'exposició Hagadàs Barcelona: l'esclat jueu del gòtic català, que estarà oberta en el Saló del Tinell de la plaça del Rei, del 25 de març al 5 de juliol.

Aquesta exposició presenta l'oportunitat d'explicar la història de la comunitat jueva a Barcelona i la seva implicació en la vida de la ciutat medieval, i el seu llegat científic i humanista dins la cultura catalana.

Les haggadot catalanes

En la festivitat del Pésakh, la Pasqua jueva, que coincideix en dates amb la Pasqua cristiana (enguany del 7 al 14 d'abril), es llegeix la Hagadà durant el séder, el sopar tradicional del primer dia. Aquest llibre conté la història de l'alliberament del poble d'Israel durant la seva estada com a esclaus a Egipte, descrit en el llibre de l'Èxode. Aquesta festivitat comporta per als jueus el deure històric de narrar els fets a les futures generacions, uns fets que estan lligats a l'origen dels jueus com a poble a Israel. Al voltant de 10.000 catalans i residents a Catalunya seguiran aquest precepte, ja sigui per motius estrictament religiosos o només culturals, i reviuran les plagues d'Egipte (a vegades el relat s'acompanya amb les titelles de dit de la il·lustració que encapçala aquest apunt), la fugida dirigida per Moisès, el pas del mar Roig, els quaranta anys d'estada en el desert fins arribar a Canaan, la terra promesa, on s'instal·len les tribus d'Israel.

Continueu llegint a Bereshit

diumenge, 15 de febrer del 2015

"El primer estel", una novel·la del Call de Barcelona



El proper dijous 19 de febrer de 2015, a les 19h, es presentarà a la sala Martí l'Humà del Museu d'Història de Barcelona de la plaça del Rei la novel·la El primer estel, de Maria Josep Estanyol.

L'argument de la novel·la es desenvolupa en els calls de Barcelona i de Besalú durant l'any 1337, el 5097 del calendari jueu. La història segueix pas a pas la vida d'Astruc Bonafós, de la seva familia i d'altres habitants de la comunitat jueva; les seves vivències, amb naixements, casaments, morts, cerimònies, menjars, festivitats religioses, les problemàtiques del matrimoni, del veïnatge i també de la convivencia amb els cristians.

"Els carrers es buiden. La gent marxa cap a les seves cases. El sol comença a desaparèixer cap a ponent i el cel s'enfosqueix poc a poc, dolçament. El vent s'encalma i una petita espurna s'encén a la llunyania. És el primer estel. És divendres. Ha començat el xàbat. Ha començat el dia del Senyor."

Maria Josep Estanyol, doctora en Filologia Semítica per la Universitat de Barcelona, és autora de Judaisme a Catalunya, avui (Barcelona, 2002) i Els jueus catalans (Barcelona, 2009).

dimecres, 11 de febrer del 2015

Presentació del llibre "Huyendo del Holocausto"



El proper 19 de febrer de 2015 es presenta el llibre Huyendo del Holocausto, de Josep Calvet, a l'Auditori del Centre d'Estudis i Recursos Culturals de la Diputació de Barcelona, al Patí Manning del carrer Montalegre 7, de Barcelona, a les 19h. Acompanyaran a l'autor Lluís Pagès, editor, Vicenç Villatoro, director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, i Lluís Bassat, publicista.