dimecres, 9 de desembre del 2015

El Call jueu de Tarragona



El passat 7 de maig de 2015 es va presentar en el Consell Comarcal del Tarragonès el llibre El Call jueu de Tarragona. Estudi històric i arqueològic de l'edifici de Ca la Garsa i el seu entorn (Arola, 2015), de David Bea, Sergi Navarro i Aleix González, a càrrec del Dr. Jordi Diloli Fons, professor del Departament d'Història i Història de l’Art de la Universitat Rovira i Virgili.

Dimecres 9 de desembre se'n farà la presentació en el Centre de Lectura de Reus, del carrer Major, 15, a les 19 h, a càrrec del professor Andreu Lascorz.

Segons els autors, “aquest llibre evoca una part de la nostra història, sovint desconeguda, quan no silenciada. El call i Ca la Garsa són conceptes i llocs que molts ciutadans de Tarragona coneixen per via de la tradició, noms que donen sovint per cert fets fins ara poc o mai contrastats científicament, com l’associació entre el casal del barri jueu i la sinagoga, però que sovint es mostren pobres a l’hora de transmetre les notícies de la vida d’uns tarragonins que nasqueren i visqueren a la ciutat, que s’estimaren, tingueren fills i honoraren els seus avantpassats. Gens diferents en moltíssims aspectes dels d’avui. El concepte de call no es limita únicament al traçat urbà que sovint hom té al cap, aquells vials de la Part Alta, estrets, que porten al carrer de Santa Anna i a la plaça del Fòrum. El call és la comunitat, l’aljama, la jueria, les seves gents i, en aquest sentit, aquest llibre no ha finalitzat la seva recerca rere els murs antics del barri jueu, sinó que ha pretès estudiar la presència jueva des dels seus inicis fins als darrers dies que habitaren la seva Tarragona, des del Port fins a l’Oliva, des de les cases als cementiris.”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada