dimarts, 8 de desembre del 2015

Barcelona deportada



El proper dijous 10 de desembre de 2015, en el marc del seminari "La Barcelona deportada. 70 anys de l'alliberament dels camps nazis", que tindrà lloc a la sala de Martí l'Humà a partir de les 18 h, es presentarà a la Capella de Santa Àgata, a les 20 h, la videoinstal·lació Barcelona deportada, produïda pel Museu d'Història de Barcelona en col·laboració amb Amical de Mauthausen.

Barcelona va tenir en les primeres dècades del segle XX un caràcter fortament receptor de gent arribada des d'indrets de tot Espanya, per raons familiars, laborals o de trajectòria sindical i política. La Barcelona dels anys trenta, una ciutat dinàmica i compromesa políticament, va rebre també durant els anys de la guerra civil nombrosos refugiats. El final de la guerra va suposar per a molts d'ells l'exili a França i, des d'allà, 1.180 van ser deportats als camps nazis.

Barcelona va ser, d’entre totes les ciutats de l'Estat, la que va aportar el major nombre de víctimes. Se sabia que poc més de 600 deportats i deportades havien nascut a la ciutat, però les recerques recents han doblat aquesta xifra. Persones amb vinculacions i procedències diverses, totes arrelades a Barcelona, van patir la deportació als camps d'extermini hitlerians durant la Segona Guerra Mundial. Molts supervivents van contribuir a organitzar el combat clandestí contra la dictadura de Franco a la ciutat.

Programa del Seminari

18.00 h "La Barcelona Deportada", a càrrec de 
Josep M. Calvo Gascón, historiador.


18.45 h Debat
 amb Josep M. Gascón, Rosa Toran i Ferran Palau, Amical de Mauthausen
. Moderació: Joan Roca, MUHBA.


20.00 h Obertura de la videoinstal·lació.

Telèfon de reserves: 93 256 21 22 (dl a dv 10 a 14 h i de 16 a 19 h)
Correu electrònic de reserves: reservesmuhba@bcn.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada