diumenge, 15 de febrer del 2015

"El primer estel", una novel·la del Call de Barcelona



El proper dijous 19 de febrer de 2015, a les 19h, es presentarà a la sala Martí l'Humà del Museu d'Història de Barcelona de la plaça del Rei la novel·la El primer estel, de Maria Josep Estanyol.

L'argument de la novel·la es desenvolupa en els calls de Barcelona i de Besalú durant l'any 1337, el 5097 del calendari jueu. La història segueix pas a pas la vida d'Astruc Bonafós, de la seva familia i d'altres habitants de la comunitat jueva; les seves vivències, amb naixements, casaments, morts, cerimònies, menjars, festivitats religioses, les problemàtiques del matrimoni, del veïnatge i també de la convivencia amb els cristians.

"Els carrers es buiden. La gent marxa cap a les seves cases. El sol comença a desaparèixer cap a ponent i el cel s'enfosqueix poc a poc, dolçament. El vent s'encalma i una petita espurna s'encén a la llunyania. És el primer estel. És divendres. Ha començat el xàbat. Ha començat el dia del Senyor."

Maria Josep Estanyol, doctora en Filologia Semítica per la Universitat de Barcelona, és autora de Judaisme a Catalunya, avui (Barcelona, 2002) i Els jueus catalans (Barcelona, 2009).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada