dissabte, 9 de febrer del 2013

Franco i l'Holocaust

Hitler i Franco a Hendaia (1941)

Va ser Francisco Franco un defensor dels jueus? El documental de TVE ¿Expedientes robados? Franco y el Holocausto analitza aquest fet i indaga sobre què hi ha de cert en aquesta història, a la llum del que en pensen els historiadors, amb les dades que consten en els arxius i amb el testimonis de jueus que directament o indirectament estan relacionats amb aquest esdeveniment històric.

Al finalitzar la II Guerra Mundial, la primera ministra d'Israel, Golda Meir, i el president del Congrés Mundial Jueu, Israel Singer, van agrair a Franco l'ajuda prestada durant l'Holocaust. Elie Wiezel, Premi Nobel de la Pau, va declarar que Espanya va ser, probablement, l'únic país d'Europa que no va tornar els jueus que fugien de l'Alemanya nazi o dels territoris ocupats.

Afirmen alguns autors que Franco va contribuir a salvar entre 40.000 i 60.000 jueus perseguits pels nazis. La realitat, però, és lluny d'aquesta afirmació; un mite creat davant l'aïllament al qual va sotmetre l'ONU a Espanya després de la guerra i a la necessitat de rentar la seva imatge davant dels vencedors de la guerra mundial. Sí és cert, però, que l'acció individual d'alguns càrrecs polítics (ambaixadors, per exemple) i la no aplicació de les ordres per part d'alguns carrabiners de frontera va permetre a molts jueus poder salvar la vida.


[+]

Inquisició, franquisme i Holocaust
 
Fugitius del nazisme a Espanya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada