diumenge, 17 de juny del 2012

Qüestions de vida, de Moixé Natan


Conferència sobre Moixé Natan a càrrec del doctor Josep Xavier Muntané durant la presentació del llibre Qüestions de vida. Introduirà la sessió la professora Maria Josep Estanyol.

L'acte, organitzat per Estudis Món Juïc, amb la col·laboració del Museu d'Història de Barcelona (MUHBA), tindrà lloc el en el Centre d'Interpretació del Call de Barcelona, placeta Manuel Ribé, 3, el dimecres 20 de juny a les 19h.

Qüestions de vida forma part de la tesi doctoral que Josep Xavier Muntaner va elaborar per presentar l'estudi preliminar, l'edició crítica i la traducció al català d'una col·lecció medieval de proverbis hebreus, que duen el títol de Totseot khaiim, escrits pel jueu de Tàrrega, Moixé Natan (ca. 1290-1360).

El llibre de Moixé Natan es compon de 322 proverbis aplegats temàticament en 58 capítols, i l'edició crítica es fonamenta en els onze testimonis que han preservat l'obra: tres còpies manuscrites, dues prèvies i una posterior a les primeres edicions impreses del text; tres edicions impreses, dues realitzades per Menakhem de Lonzano els anys 1573, a Constantinoble, i 1618, a Venècia, i la tercera, d'inicis de segle XIX, que és una reimpressió feta a Husiatyn, ciutat de Galítsia, de l'edició de 1618; i, finalment, un tercer grup format per les cinc còpies manuscrites de les primeres edicions impreses, concretament, quatre còpies, d'origen iemení, de l'edició de 1573 (que van de 1646 a 1695) i una, del segle XIX, de l'edició de 1618.

2 comentaris:

  1. Ignorava l'existència d'aquest home savi i tinc interès en conèixer, a més de la seva obra literària, la seva activitat mitjancera entre jueus i cristians.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ara com ara, només hi ha la possibilitat d'adquirir el llibre de proverbis amb l'estudi de Montaner:

      http://www.institutmonjuic.cat/serveis_projectes_detall_1/_CAFjuKR7gbULcW-f1-oCyC1NzimXbBaA6Uue7UqYVrHQS40r_kd7IRYz1a61niM7kYwEQN7Psfc

      Elimina