divendres, 20 de gener del 2012

Dia internacional en record de les víctimes de l’Holocaust (2012)


Dia internacional de commemoració en record de les víctimes de l’Holocaust

La Generalitat, a través del Memorial Democràtic, commemora, el 25 de gener, el Dia Internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust. En aquesta diada s’escau l’aniversari de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz-Birkenau, el 27 de gener de 1945.

Dia internacional de commemoració en record de les víctimes de l’Holocaust
L’objectiu és recuperar la memòria històrica de la Shoà (el genocidi contra el poble jueu, que va comportar l’extermini de 6 milions de jueus), el Porrajmos (genocidi contra el poble gitano, amb més de 250.000 víctimes) i la persecució i assassinat de republicans catalans i espanyols deportats als camps nazis, opositors, homosexuals, malalts mentals, Testimonis de Jehovà, etc.

Aquesta commemoració l’organitzen conjuntament el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.

Dimecres, 25 de gener

18.30 h Auditori del Palau de la GeneralitatActe institucional i lectura d’una conferència sobre la memòria de l’Holocaust a càrrec del filòsof Reyes Mate, Premi Nacional d’Asssaig l’any 2009 per la seva obra La herencia del olvido. Ensayos en torno a la razón compasiva. Doctor en Filosofía per la Universidad Autónoma de Madrid i la Wilhelms-Universität de Münster, també ha publicat Medianoche de la historia i Memoria de Auschwitz.
A la contigua Sala Clavé es podrà veure una exposició fotogràfica coorganitzada per l’Amical de Mauthausen i altres camps i el Memorial Democràtic en ocasió del cinquantè aniversari de la creació, en la clandestinitat, d’aquesta entitat (per assistir-hi cal presentar la invitació corresponent).

19.45 h Plaça de Sant JaumeActe públic de commemoració amb l’encesa d’espelmes en memòria de les víctimes del genocidi nazi contra el poble jueu i el poble gitano, i de la persecució i assassinat dels deportats republicans espanyols, homosexuals, adversaris polítics, malalts mentals, Testimonis de Jehovà, etc. (acte obert).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada