dijous, 22 de setembre del 2011

Shalom Tarragona


Shalom Tarragona ens atansa a una realitat oblidada i amagada durant massa segles: la presència dels jueus a casa nostra. Francesc Valls-Calçada rescata de l’amnèsia col·lectiva aquest fet i ens ofereix, amb la curiositat del periodista, la història d’una tragèdia que va marcar la Catalunya medieval i l’inici de la decadència econòmica i cultural del nostre país. Escrit en un llenguatge planer i directe, Valls-Calçada ens revela un seguit de curiositats del passat jueu català: quan van arribar, on vivien, quin idioma parlaven, en què treballaven i quines relacions tenien amb la resta de ciutadans. La història de Catalunya hauria estat ben diferent sense la influència cultural i econòmica dels jueus.

El text va acompanyat per les esplèndides imatges del fotògraf Pep Escoda, que capta amb tendresa la dimensió humana d’un drama col·lectiu del qual no en podem ser aliens per més temps, la desolació i l’absència d’aquells que es van veure obligats a marxar.

Fins ara totes les aproximacions bibliogràfiques sobre els jueus catalans havien estat aportacions tècniques i erudites, bàsicament d’investigació històrica i documental. Shalom Tarragona, en canvi, és un llibre de divulgació per al gran públic d’aquí, però també d’interès per als mateixos jueus d’arreu del món i persones interessades en el tema. L’autor ha parlat amb historiadors, arqueòlegs, hebraistes i representants de les diverses entitats jueves de Catalunya per extreure’n les pròpies conclusions i oferir-ne una visió actual, un reportatge entenedor d’allò que va passar. En aquest sentit Shalom Tarragona no vol pontificar res, però sí que vol obrir una nova via: la de la recuperació de la memòria col·lectiva d’un llegat que a la ciutat de Tarragona està eclipsat pel món romà i reivindicar la ciutat de Tarragona com una ciutat on el passat jueu és important.

Tant en el text com en les imatges hi transcendeix el reconeixement per aquells tarragonins de fe hebraica que foren expulsats injustament després de segles de vida comuna. El llibre ens explica la història dels principals Calls jueus de Tarragona, Tortosa, Falset, l’Aleixar, Valls, Montblanc i Santa Coloma de Queralt.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada