dimecres, 28 de setembre del 2011

Holocaust i filosofia


El genocidi dels jueus, perpetrat pel nazisme a meitats del segle passat, és una de les més grans atrocitats de la història de la humanitat. La posada en funcionament de tota una maquinària de destrucció va ser possible en un món modern que es presentava a si mateix com el món de la civilització i del progrés. La barbàrie semblava patrimoni de temps passats, però l'extermini dels jueus ens fa plantejar aquesta visió ingènua i ens porta a considerar la possibilitat que només en el context d'aquestes idees modernes, o en la seva combinació amb altres formes més antigues de violència, fos possible tal horror.

Supervivents com Primo Levi o pensadores com Hannah Arendt han coincidit a remarcar la dificultat de comprensió d'aquest esdeveniment històric però, no obstant això, no cal renunciar a intentar comprendre'l. I en aquesta exigència es podria englobar també la necessitat d'ensenyar i educar sobre aquells successos terribles que no han de caure en l'oblit. David Galcerà presenta a Holocausto y filosofía: educar contra la barbarie una introducció a la lectura d'alguns filòsofs i historiadors que han volgut pensar l'extermini dels jueus així com les implicacions filosòfiques i antropològiques d'aquest esdeveniment. Tot això acompanyat d'indicacions pedagògiques per a tots aquells que es dediquen a la tasca docent.

David Galcerà (Barcelona, ​​1962) és professor titular de Filosofia en un institut d'ensenyament secundari. El seu treball, "L'Holocaust: apunts filosòfics i pedagògics", va rebre el XXVIII Premi Arnau de Vilanova de Filosofia ex aequo, convocat pel Col.legi de Llicenciats en Filosofia i Lletres i Ciències de l'Educació de Catalunya. Ha investigat, sota la direcció de Reyes Mate, el tema de la memòria de l'Holocaust en el projecte titulat: «Memòria i oblit: la repercussió de l'Holocaust en la filosofia i la cultura contemporànies» per al Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Actualment està preparant la seva tesi doctoral sobre temes relacionats amb la filosofia i l'Holocaust, alhora que participa en conferències i publica articles sobre aquest tema.

Avui 28 de setembre, a les 19:30, Galcerà presentarà el llibre a Espai Mallorca, en el carrer Carme 55.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada