diumenge, 18 de setembre del 2011

Col·lecció "Girona Judaica"


El Patronat Call de Girona edita una obra anualment, des de l'any 2004. Aquesta està relacionada amb qualsevol àmbit de la cultura jueva. Aquestes obres conformen la Col·lecció "Girona Judaica" que de moment compta amb quatre volums. Els volums es poden adquirir a la botiga del Museu, que també disposa de venda en línia, a través de Red de Juderías.

 

Temps i espais de la Girona jueva

L'estructura espaial i temporal del call de la Girona medieval.

 

Poemes de Meixul·lam de Piera. Girona s. XIII

Recull de poemes del deixeble de Mossé ben Nahman, conegut col·loquialment com en Vides de Girona, que al mateix temps fou un dels principals dirigents de la comunitat jueva de la ciutat. Versos traduïts i editats pel desaparegut doctor Josep Ribera Florit, que ens brinden un dels més alts exponents pel que fa a la poesia hebrea de la Catalunya medieval. Meixul·lam de Piera ofereix en aquest compendi la seva poesia críptica, d'alt nivell intel·lectual, que el va fer mereixedor en el seu temps d'un important reconeixement.

Informació de l'edició Ribera Florit, Josep; Jiménez, Esther. Poemes de Meixul·lam de Piera. Girona s. XIII. Col·lecció Girona Judaica 4. Ed. Patronat Call de Girona. Girona, 2008.

 

Els poders públics i les sinagogues segles XIII-XV

Extens estudi de documentació relativa a les desaparegudes sinagogues medievals de la Corona d'Aragó. En primer lloc hom troba un estudi sobre les relacions que els poders públics mantingueren amb les sinagogues. En segon lloc, trobem la col·lecció documental, és a dir; una sèrie de textos d'arreu dels territoris de la Corona d'Aragó, transcrits en ordre cronològic.

Informació de l'edició Riera i Sans, Jaume. Els poders públics i les sinagogues segles XIII-XV. Col·lecció Girona Judaica 3. Ed. Patronat Call de Girona. Girona, 2006.

Ressenya bibliogràfica: Javier Castaño, "Una ventana a las sinagogas de una sociedad mediterránea: concepciones y prácticas de un micro-espacio" [en línia], Sefarad (Sef ), vol. 70:1, enero-junio 2010, p. 241-250 <http://sefarad.revistas.csic.es/index.php/sefarad/article/view/615/715> [ISSN: 0037-0894, DOI: 10.3989/sefarad.010.008] [Consulta: 18/09/2011]

 

Les Nits Jueves. Llegendes de la tradició d'Israel

Recull de tradicions i llegendes que tenen origen en la literatura hebraica i que mostren quina era la visió jueva del món i de l'home. Obra que conté una bona mostra d'alguns dels textos que conformaven la cultura jueva medieval.

Informació de l'edició Ferrer, Joan; Martínez, Assumpta; Boix, Marc (il·lustracions). Les Nits Jueves. Llegendes de la tradició d'Israel. Col·lecció Girona Judaica 2. Ed. Patronat Call de Girona. Girona, 2005.

 

Documents hebraics de la Catalunya medieval 1117-1316

Treball guanyador de la II Beca Mossé ben Nahman (1999) que comprèn un extensiu anàlisi de documents escrits en hebreu per jueus catalans de Girona i Barcelona, entre els segles XII i XIV.

Informació de l'edició Klein, Elka. Documents hebraics de la Catalunya medieval. Hebrew Deeds of Catalan Jews 1117-1316. Col·lecció Girona Judaica 1. Ed. Patronat Call de Girona i Societat Catalana d'Estudis Hebraics. Barcelona, 2004.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada